Kom i mål med Blackwell

Publisert:15. mars 2007Oppdatert:2. oktober 2013, 09:26

Universitetsbibliotekene har kommet til enighet med forleggeren Blackwell om en ny avtale. Elektroniske tidsskrift i Blackwell Synergy er allerede tilgjengelige for brukere ved UiB.

I januar brøt universitetsbibliotekene i Norge samlet med den britiske forleggeren. Bruddet førte til internasjonal oppmerksomhet i både universitets- og forleggersektorene.

– Overraskende mye oppmerksomhet, faktisk, sier avdelingsleder for tilvekstavdelingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen (UB), Ole Gunnar Evensen. Han er først og fremst fornøyd med at Blackwell overhodet fant veien tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi fikk gjennomslag for noe, men ikke for alt. Det at de var innstilt på å inngå kompromiss, var en vesentlig grunn til at vi til slutt fikk en avtale. Og den er bedre enn den som lå på bordet da vi brøt forhandlingene, forsikrer han.

Var redde for konsekvensene
Tidligere har nemlig slike kontraktsforhandlinger ikke alltid vært reelle. Forlagene har langt på vei kunnet diktere betingelsene, og få bibliotek har turt å stille krav tilbake.

– Vi var jo også redde for hvilke konsekvenser dette kunne få for den uskyldige tredjeparten i dette, forskerne og studentene. Det er nok grunnen til at så få tør å gjøre motstand, sier Evensen.

Han mener det denne gangen imidlertid var klart fra starten av at Blackwells forhandlere ønsket å komme frem til et kompromiss.

Har blitt merket
– Og de måtte gjøre innrømmelser, noe vi også måtte. Men dette er vi fornøyde med, fastholder han.

– Det er også en annen erfaring å ta med seg i dette: Når de erfarer at et lite miljø i et lite land ikke umiddelbart godtar betingelsene deres, tar de det alvorlig.

Evensen legger ikke skjul på at fraværet av Blackwells 778 journaler har blitt merket.

Møtte mye forståelse
– Dette har både forskere og studenter etterlyst, og vært opptatte av. Samtidig har vi møtt mye forståelse for vårt syn. Før har vi vegret oss for å reagere, av frykt for hva brukerne vil si. Derfor var dette en nyttig erfaring for oss, understreker han.

Da UB mistet tilgang til Blackwell-journalene i januar, tilbød de seg å fremskaffe fjernlånskopier av papirutgaven av journalene. Dette har svært få benyttet seg av.

– Det sier nok at papirjournaler ikke lenger er noe fullgodt alternativ for de fleste, de vil heller ha de elektroniske ressursene. Dette vet forlagene, og de vet også å utnytte seg av det i forhandlingene, sier Evensen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed