Formidlingspris til Atle Nesje

Publisert:5. mars 2007Oppdatert:2. oktober 2013, 09:26

Klimaforsker og UiB-professor Atle Nesje får Meltzerfondets pris for fremragende forskningsformidling.

Nesje vokste opp i Olden i Nordfjord, ble utdannet ved Distriktshøgskolen i Sogndal og tok siden hovedfag og doktorgrad ved Universitetet i Bergen, der han har vært ansatt siden. Han har jobbet med glasialgeologi – studiet av geologiske fenomener knyttet til isbreer – og paleoklimatologi – hvordan klimaet har utviklet seg gjennom jordens historie.

Nesje er en av de ledende forskerne i arbeidet med å bruke nettopp isbreer i dette arbeidet, som klimaarkiv for å rekonstruere miljøforholdene i fortiden. Han er også leder for en av forskningsgruppene ved Bjerknessenteret. Men Nesje er ikke bare en fremragende forsker - han er også en engasjert formidler. Noen vil kanskje si det går hånd i hånd, men Nesjes går mye lengre enn det som kreves.

– En anerkjennelse
Han er kjent som en inspirerende feltgeolog og veileder. Han har vært sentral i oppstarten av Norsk Bremuseum i Fjærland, og vært faglig involvert også i Jostedalsbreen nasjonalparksenter i Stryn og Breheimsenteret i Jostedalen. Han har skrevet lærebøker, over 40 populærvitenskapelige kronikker, deltatt i flere TV-dokumentarer og et utall intervjuer i aviser og etermedier.

– Dette er en anerkjennelse for at formidlingsarbeidet mitt er blitt lagt merke til, sier en glad og takknemlig Nesje til På Høyden.

– Nå er jo formidling blitt mer meritterende etter hvert også, sier han, uten at det forklarer akkurat Nesjes engasjement. Det har nemlig pågått over et lengre tidsrom.

Treffer kunnskapsrike folk
– Ja, jeg har drevet med formidling i mange år. Både i lokalmiljøet her på Vestlandet, og også i TV-innslag – senest for Norddeutscher Rundfunk. De hadde nå i sommer et lengre innslag om isbreene på Vestlandet, humrer Nesje.

Han understreker at han har stor glede av samspillet med dem han formidler forskningen til.

– En får jo ofte mye mer respons når en formidler, enn man får fra mer rene vitenskapelige artikler. Både fra privatpersoner, men også lærere i skolen. Og du treffer på utrolig mange kunnskapsrike og kunnskapshungrige folk der ute. Man skal ikke undervurdere folk, det går fint an å fremstille kompliserte ting. Men det må gjøres på rett måte, så folk forstår det, forklarer han.

Vil dele æren
Nå får Nesje lønn for ekstrainnsatsen – i form av 100.000 kroner, og den æren og anerkjennelsen som følger med Meltzerfondets pris for fremragende forskningsformidling.

– Men jeg må dele æren for dette med kollegene mine. Vi har jo vært flere om resultatene som er formidlet. I tillegg er det et veldig stimulerende miljø på Bjerknessenteret – anført av direktør Eystein Jansen. Og det at vi har et apparat tilgjengelig når vi vil formidle, gjennom informasjonskonsulent Jill Johannessen, er også veldig nyttig, sier han.

Også i år deler Meltzerfondet ut priser til yngre fremragende forskere, og i år mottar Arnstein Mykletun og Helge Ræder disse prisene. Les mer om dem her.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed