St. Olavs orden til Yngvar Gjessing

Publisert:12. desember 2006Oppdatert:2. oktober 2013, 09:26

Professor Emeritus ved Universitetet i Bergen, Yngvar Trygvessøn Gjessing, er av H.M. Kongen utnevnt til Ridder 1. klasse til Den Kongelige Norske St Olavs Orden for hans innsats for forskning og undervisning.

Gjessing ble overrakt dekorasjonen under en seremoni på Universitetssenteret på Svalbard lørdag. Fakultetsdirektør Kjell Sælen, som også er styreleder på UNIS, var blant dem som undertegnet søknaden til Ordenskanselliet.

– Han fikk den fordi han har vært sentral i å bygge opp universitetsmiljøet på Svalbard. Han var en av de første lærerne vi hadde der oppe, og han var tilknyttet UNIS enten som professor eller professor II i over 10 år, forklarer Sælen. I meldingen fra Slottet er det også lagt stor vekt på Gjessings bidrag til å gjøre UNIS til en «slagkraftig enhet».

Men Gjessings engasjement langt utenfor Norges grenser har også vært viktig. Samtidig som han har vært aktiv på Svalbard, har han engasjert seg i meteorologiutdanningen i Tibet. Det høres kontrastfylt ut, kanskje?

– Jo, men det er også en av forskningsideene hans, at forholdene på det tibetanske platået, på 4-5000 meter over havet, på mange måter er like forholdene på Svalbard, forklarer Sælen. Han berømmer Gjessing for ikke bare å ha stått bak utdannelsen av tibetanske meteorologer, men også at han har fått i stand både forskning og utdanning i Tibet i forståelse med både tibetanerne og kinesiske myndigheter.

– I tillegg har han vært med på syv sydpolekspedisjoner, og fått nær kjennskap til forholdene der, forklarer Sælen. Derfor var Gjessing på mange måter i sitt rette element da han mottok æresbevisningen lørdag, av kansellisjef Erik Vindorum.

– Det var helt mørkt ute, som det skal være der oppe på denne tiden. Kun lyset fra månen og nordlyset skinte over Longyearbyen. Det er slike omgivelser Yngvar Gjessing liker seg i, forsikrer Sælen til På Høyden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed