Første geologiske beskrivelser – Et verk finner veien tilbake

Publisert:3. oktober 2006Oppdatert:9. september 2013, 15:23

Et sjeldent antikvarisk verk i to bind tilhørende Universitetsbiblioteket er kommet tilbake til bibliotekets samlinger. Ettersom omstendighetene var så spesielle ble vi nysgjerrig og ville finne ut av eierskapsforholdet, forfatteren og innholdet til: Beyträge zur Kenntniß Norwegen’s : gesammelt auf Wanderungen während der Sommermonate der Jahre 1821 und 1822, skrevet av den tyske geologen Carl Friedrich Naumann, utgitt 1824.

Et sjeldent antikvarisk verk i to bind tilhørende Universitetsbiblioteket er kommet tilbake til bibliotekets samlinger. Ettersom omstendighetene var så spesielle ble vi nysgjerrig og ville finne ut av eierskapsforholdet, forfatteren og innholdet til: Beyträge zur Kenntniß Norwegen’s : gesammelt auf Wanderungen während der Sommermonate der Jahre 1821 und 1822, skrevet av den tyske geologen Carl Friedrich Naumann, utgitt 1824.

I juni 2006 ble bibliotekdirektør Kari Garnes ved Universitetsbiblioteket i Bergen kontaktet av George Stevens fra New Hampshire, USA. Stevens, som er geolog og nå professor emeritus, hadde for noen år siden kjøpt bøkene på det årlige New England Antiquarian Book Fair i Concord, New Hampshire. Mye tyder på at bøkene før dette hadde vært i antikvarisk eie i Sveits. Takket være at bøkene var stemplet med Bergens Museums uglelogo i gull, samt George Stevens’ redelighet, er bøkene igjen kommet i Universitetsbibliotekets eie.

Vi vet ikke hvor lenge bøkene har vært på avveie, men det må ha vært en gang etter januar 1978. Da ble disse to bøkene omsystematisert fra Bergens Museums biblioteksystem til Universitetsbibliotekets biblioteksystem. Kari Garnes bekrefter at den håndskrevne signaturen i bøkene  er hennes.

Det går også frem at bøkene tidligere hadde tilhørt Paul Gottlieb Rieber (1809-1898). Han var forretningsmann og grunnleggeren av det senere kjente næringsmiddelindustriselskapet.  I alle år hadde P. G. Rieber omfattende kontakt med Tyskland. Ikke usannsynlig kan bøkene ha kommet i Bergens Museums eie i 1929-1930. I følge årsberetning fra Bergens Museums bibliotek i 1930 mottok biblioteket en gave av bøker fra ”kjøbmann” Gottlieb Christian Rieber som var sønn av P. G. Rieber.

Naumanns ”Beyträge zur Kenntniß Norwegen’s” er nå plassert i bibliotekets Librar-samling, og forhåpentligvis trygt nok bevart der. I løpet av høsten vil bøkene og noe av bakgrunnsmaterialet være utstilt ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For utdypende opplysninger om vitenskapsmannen og betydningen av hans arbeid henvises til artikkelen av Mikki & Aas ”Carl Friedrich Naumann og geologiens historie i Norge” i Naturens nummer 6 i år. Interessant særlig for oss her på Vestlandet er at Naumann var den første som inngående beskrev geologien rundt Bergen og Vestlandet. Hans håndkolorerte kart er enestående og illustrerer forbløffende godt forholdene. I årenes løp viskes imidlertid sporene ut etter denne store pioneren. Det er på tide å løfte han fram igjen, og hedre hans minne.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed