”Værets ansikt” på NRK2

Publisert:28. september 2006Oppdatert:2. oktober 2013, 09:26

I kveld vises Univisjons dokumentar ”Værets ansikt” på NRK 2. Vilhelm Bjerknes utviklet den moderne meteorologien og sendte ut det første værvarselet fra Bergen i 1918.

- Det er moro å kunne få formidle denne norske suksesshistorien, for jeg tror det er en forholdsvis ukjent historie for mange, sier prosjektleder og manusforfatter May-Britt Skjelvik i Univisjon. Dokumentaren skal vises på NRK2 i kveld i forbindelse med Ekstremværuka i NRK. I dokumentaren får vi fortalt historien om Vilhelm Bjerknes (1862-1951) som utviklet meteorologien til en moderne vitenskap. ”Bergensmetoden” eller ”Bergensskolen” er grunnlaget for værvarsling verden over den dag i dag.

Markant
Prosjektet ble i sin tid utviklet av Bjørn Vassnes og Arnt Brandseth har regi på dokumentaren.

- ”Værets ansikt” var Bjerknes’ eget uttrykk. Ved å ha et stort antall værstasjoner skulle det gi oss værets ansikt, forklarer Brandseth, som også er manusforfatter. Bjerknes var mest opptatt av den rene fysikk og det var på den måten han oppdaget de kalde og varme frontene.

- Bjerknes er kanskje den norske vitenskapsmannen som har satt mest markante spor etter seg internasjonalt i og med at hans metoder fortsatt blir brukt, mener Brandseth. I den 28 minutter lange filmen følger vi utviklingen av metoden som blant annet ga fiskere og luftfart livsviktig værvarsling. Som ved all annen utvikling av ny vitenskap var metoden kontroversiell, både blant vitenskapsmenn og vanlige folk. Blant fiskerne var det delte meninger om de skulle følge værvarslene den første vinteren de ble gitt ut. Noen valgte å følge værvarslene, mens andre ikke gjorde det.

Utvikling
I forskningsmiljøet i Bergensregionen arbeides det med å utvikle enda bedre metoder for å varsle været mer ”lokalt” og i filmen blir vi gjort kjent med hvordan forskerne arbeider for å nå dette målet. Det kreves både ny teknologi, utvikling av nye prognosemodeller og flere observasjoner. I dag gjelder værvarslene for store områder, mens været lokalt kan variere mye. Ekstremværsituasjoner lokalt er et fenomen vi stadig stifter nye bekjentskaper med.

”Værets ansikt” skal i første omgang vises på NRK to ganger, først på NRK2 i kveld kl 20.05 og i reprise i morgen på NRK1 kl 16.35.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed