Nytt Hauge-materiale til UBB

Publisert:26. oktober 2005Oppdatert:26. oktober 2005, 09:43

Fire fruktkasser med manuskripter etter Olav H. Hauge ble onsdag overlevert Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen, som nå har et virkelig omfattende Hauge-arkiv.

– Vi er veldig takknemlige for denne gaven. Målet vårt er å samle mest mulig av Hauges etterlatte materialer. Fra før har vi om lag 2500 originaler, mest brev. Så dette er stort for oss, og vi lover å ta veldig godt vare på materialet og gjøre det tilgjengelig for alle som ønsker å forske på det, sa universitetsbibliotekar Kari Garnes da hun mottok fruktkassene.

De fire fruktkassene etter dikteren Olav H. Hauge (1908-1994) inneholder 81 stilbøker, 49 notisbøker, 19 hefter og 41 manusbunker, i tillegg til kommenterte diktutgaver, noen brev, avisutklipp, intervjuer og lignende. Bodil Cappelen, enke etter Hauge, er donator.

Samlaget-redaktør Sverre Tusvik mente at det var helt naturlig at det var nettopp UBB som skulle få disse etterlatte manuskriptene.

– Det er her ved UiB at den beste Hauge-forskningen foregår, samtidig som Hauge selv hadde mange gode venner ved UiB. Dessuten har UBB allerede Hauge sine brev, og i tillegg ligger jo Bergen nært Ulvik, da. Så jeg håper at studentene vil kjenne sin besøkelsestid og Spesialsamlingene sin åpningstid.

Rik kilde

Samtiden-redaktør og Hauge-biograf Knut Olav Åmås er den som kjenner Hauges litterære etterlatenskaper aller best. Han fortalte at hadde stor nytte av fruktkasse-manuskriptene i sitt arbeid med Hauge-biografien.

– Stilbøkene gir et fascinerende inntrykk av den unge Hauge. Samtidig er de en rik kilde for dem som vil studere Hauges utvikling som dikter, og gir innblikk i hvordan han skrev og omskrev de enkelte dikt. Ellers lager han blant annet lister over bøker han har kjøp og lest. 14-åringen Hauge kommer med følgende kommentar etter å ha lest Ibsens Brand og Peer Gynt: ”Framifrå!” Bjørnson var han mer avmålt til. ”Skitt” er den konsise dommen etter en Bjørnson-lesning, og etter å ha lest Over Ævne, noterer han bare følgende ord: ”Bæ!”

Også Åmås hadde med seg en Hauge-gave til UBB.

– Mens jeg jobbet med biografien dukket det opp om lag tusen brev fra ulike kilder, og disse har jeg fått kopier av. Disse kopiene overlever jeg nå til Spesialsamlingene her ved UBB. Dessuten har jeg oppfordret alle kildene til å donere originalbrevene til dere.

I tillegg hadde Åmås med seg hundre timer med lydopptak – fra sine egne intervjuer gjort under arbeidet med biografien, som deponerte hos UBB, samt en oversikt over diverse Hauge-materiale som han vet finnes, men som han av ulike grunner ikke har greid å få fatt i.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed