Svinaktig fin studenterlund

Publisert:8. mai 2005Oppdatert:8. mai 2005, 19:59

Hans majestet Pinnsvinet kan reise bust, men som bronsestatue vil han alltid ha glimt i øyet. Studentersamfunnet har fått sin høye beskytter godt plassert mellom Bergen Museum og Studentkontoret.

HM Pinnsvinet skal minne alle studenter og akademikere om betydningen av den kritiske refleksjon.

Studentersamfunnet i Bergen har til formål å fremme samhold, åndsdannelse og interesse for allmennkulturelle- og politiske spørsmål. Foruten å samle akademikere og studenter til debatt, er Samfunnet også kjent for å holde mer humoristiske tradisjoner i hevd - og dagen da bronseutgaven av HM Pinnsvinet ble avduket var intet unntak. Her var det pomp og prakt med røde sløyfebånd og flekkete studentdresser.

HM Pinnsvinet skal minne oss om hvilken stolt kunnskapstradisjon som har preget oss, sa Samfunnets formann Eirik Løkke, og understreket hvor viktig det var å kunne stille spørsmålet ”Hvorfor det?”.

Han smilte stort til pionerene Astrid Utne, Jakob Skarstein og Sveinung Melkild, som hadde tatt plass på benken for å overvære avdukingen sammen med en rekke andre interesserte. Utne, som etter eget sigende nærmer seg 100, var blant dem som tok initiativet til Studentsamfunnet på trettitallet.

– Det ble diskutert tidlig en morgen på Fløyen i 1933 og tatt opp igjen året etter, mimrer hun og bekrefter at Studentersamfunnet har hatt stor betydning for henne personlig og for Bergen som universitetsby.

– Tidligere var det jo slik at avisene refererte alt som ble sagt på møtene våre og hver fredag var det fulle hus, forteller Jakob Skarstein, som var formann i 1948/49.

I fjor rundet Samfunnet 70, og monumentet som ble avduket onsdag denne uken, er jubileumsgaven fra UiB og Det nyttige Selskab.

HM Pinnsvinet kastet også glans over Samfunnets ordenspromosjon. Universitetsdirektør Kåre Rommetveit og Bente Milch fra Rektors kontor var blant dem som fikk tildelt fortjenestemedalje, mens Sveinung Melkild ble slått til ridder av Pinnsvinsordenen. Melkild var formann i Samfunnet i 1957, etter mange aktive år i ASF. Han har vært høyt og lavt i studentkulturen siden 30-tallet, og var blant annet den store ildsjelen i revymiljøet. I dag er han 1. bass i Studentersangforeningen.

Etter avdukingsseremonien fikk han tett tonefølge, da alle de oppmøtte stemte i “Pinnsvinshymnen” skrevet av Leif Albretsen (Albus)i Samfunnets barndom:

“Hil, deg du edle Svin!
Begre med gyllen Vin
heves for dig!
Trin du i salen ind.
Senk fryd i alle Sind!
Din store Kjærlighet på Pind
skjenke du mig”.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed