Brevgave etter bergensmaler

Publisert:13. mai 2005Oppdatert:13. mai 2005, 10:06

Universitetsbiblioteket har nettopp fått flere hundre brev, skisser og annen dokumentasjon etter kunstneren Arne Lofthus (1881-1962).

Arne Lofthus, som var født og oppvokst i Bergen, utførte en rekke dekorative arbeid i Danmark og Norge. Her i byen kan man blant annet se arbeidene hans i Bergen offentlige bibliotek, Sundt-bygget og i Handelens og Sjøfartens hus. Lofthus har også malt mange portretter i Bergen og hadde store oppdrag i vestibylen til Den nasjonale scene og i Korskirken. Her laget han blant annet over tretti engler i taket. Begge de sistenevnte verkene ble imidlertid ødelagt i 1944.

Arne Lofthus (sønn til tidligere Bergens Tidende-redaktør Olav Lofthus) studerte i mange europeiske land. Blant materialet som nå er donert til UB etter datteren Else Lofthus’ død, finner vi anbefalinger fra Christian Krogh, Jens Thiis og Johan Bøgh.

Førstebibliotekar, Jan Olav Gatland, forteller at foruten flere hundre brev til og fra familiemedlemmer, er også korrespondanse mellom Lofthus og andre kunstnere representert. Her er blant annet mange brev fra Pola (Paul) Gauguin, sønnen til den mer kjente Gauguin.

– Brevene, som går helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet, kan gi mye informasjon om oppdrag som Lofthus har hatt, og UB stiller gjerne materialet disponibelt for nærmere gransking, sier Gatland og viser frem flere kasser fylt med mapper i et sirlig system.

– Familien var nok svært opptatt av å ta vare på minnene av Arne Lofthus, og vi er glade for at vi har fått overta dette ansvaret.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed