250 nye millioner fra Mohn

Publisert:23. desember 2004Oppdatert:23. desember 2004, 13:26

Onsdag 22. desember ble det kjent at den bergenske forretningsmannen Trond Mohn gir ytterligere 250 millioner kroner i gave til Universitetet i Bergen. Den nye pengegaven kommer i tillegg til de nærmere 140 millionene Mohn har gitt til ulike forskningsformål ved UiB, Haukeland Universitetssykehus og Nansensenteret tidligere i år.

- Dette er en gave helt uten sidestykke i norsk historie. Selv om vi går tilbake til opprettelsen av Meltzerfondet, har gaven fra Mohn betydelig større dimensjoner. Trond Mohn er en engasjert person med et vidt perspektiv på sitt virke og det står stor respekt av måten han viser sitt samfunnsansvar på, sier Kåre Rommetveit, direktør ved Universitetet i Bergen.

Den nye pengegaven på 250 millioner kroner går til opprettelsen av en stiftelse som har fått navnet Bergens forskningsstiftelse. Denne har som formål å støtte forskning og forskningsfremmende tiltak ved UiB. I tillegg kan midler også tildeles forskningsprosjekter ved Haukeland Universitetssykehus.

Historisk begivenhet

- Det er veldig spesielt at en privatperson gir bort så mye penger til forskningsfremmende tiltak helt uten betingelser slik Mohn her gjør. Det sier seg selv at hele universitetsmiljøet i Bergen har grunn til å være takknemlig for Mohns gave, sier Rommetveit.

Universitetsdirektøren blir den nye stiftelsens første forretningsfører og forteller at de nå vil arbeide raskt for å få alle formalitetene på plass rundt stiftelsen og at han ser frem til de positive effektene den vil få.

- Vi vet hva Meltzerfondet har betydd for studenter og ansatte ved Universitetet i Bergen. Det gir oss en pekepinn på hvor mye det nye fondet vil bety for ytterligere å fremme forskningen her. I en situasjon der tilgangen på forskningsmidler er et stort problem for mange av våre miljøer representerer Mohns gave en skikkelig vitamininnsprøyting, sier Rommetveit.


Viktig med forskning

Onsdag ettermiddag ble papirene til Bergens forskningsstiftelse underskrevet ved et førjulstreff i styrerommet på Muséplass 1, der både Trond Mohn, hans familie og kolleger, i tillegg til ledelsen ved UiB og Haukeland Universitetssykehus var tilstede.

-Dette er en høyst uvanlig og særdeles gledelig begivenhet, sa rektor Kirsti Koch Christensen ved markeringen og uttrykte sin store glede for at det fremdeles finnes mennesker som holder de bergenske mesentradisjoner i hevd.

Trond Mohn trakk i sin tale frem sine ønsker om å være støttende i samfunnsutviklingen og å være med på å legge et grunnlag for verdiskapning i Norge.

- Vi har et ansvar for den neste generasjon. Men det må først såes før der kan høstes. Derfor tror jeg forskning er både riktig og viktig, sa han til den glade forsamlingen.

Ved markeringen onsdag ble også papirene til Bergens medisinske forskningsstiftelse underskrevet. Denne stiftelsens grunnkapital utgjøres av 50 millioner kroner gitt av Frank Mohn A/S ved Trond Mohn tidligere i høst. Bergens medisinske forskningsstiftelse har til formål å støtte forskning ved UiB og Helse Bergen HF i skjæringsfeltet mellom basalfag og klinisk medisinsk forskning. Midler fra denne stiftelsen skal også kunne brukes til tiltak som styrker rekruttering av særlig kvalifiserte forskere til medisinsk forskning i Bergen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed